Lipoedeem is niet levensbedreigend

IMG_4737Doktoren verbazen zich vaak over de resultaten van mijn bloedonderzoeken. Wat blijkt namelijk; mijn bloeddruk is perfect en mijn bloedwaarden passen over het algemeen helemaal niet bij mijn hoge BMI. Zuster, dokter hier. Heeft u het buisje van deze mevrouw misschien vervangen met die van Ranomi Kromowidjojo?

Grapje natuurlijk, maar de duivelse grap van lipoedeem is dat het overtollige vet op plaatsen zit waar het alleen je mobiliteit (en geest) in de weg zit. Lipoedeemdames hebben vet in hun benen, enkels, armen en (in een verder stadium), onderbuik zitten (het vetschort). Doktoren benoemen angstaanjagende BMI-waardes, maar het BMI is een rekensom zonder daadwerkelijke inhoud. De dikke lipoedeembenen zijn uiteraard een vreselijke last, maar je belangrijkste organen blijven onaangetast.

Uit online verhalen van andere lipoedeemdames blijkt dat zij vaak grote stappen in het leven niet durven te nemen vanwege hun ziekte. Een zwangerschap bijvoorbeeld, wordt door de omgeving ten onrechte afgeraden. Ik kom in een later stuk nog uitgebreider terug op lipoedeem en zwangerschappen, maar bewezen is dat de hormonale veranderingen die een vrouw tijdens de zwangerschap doormaakt, kunnen zorgen voor een vermindering van de klachten die lipoedeem geeft. Puur door beeldvorming en gebrek aan kennis over lipoedeem, worden veel lipoedeemdames gehinderd in hun leven en hun geluk.

Hoe pijnlijk lipoedeem ook is, je bent niet in levensgevaar. Testen zullen meestal uitwijzen dat je organen niet zijn vervet, wat wel een risico is bij normaal overgewicht. Dus laat mannen met bierbuiken en vrouwen die roken maar lachen; de kans op levensbedreigende ziektes is voor deze mensen groter dan voor jou. En die gezond overkomende typetjes die jou op je voedingspatroon wijzen? Het risico is voor hen niet minder groot.

Een gedachte over “Lipoedeem is niet levensbedreigend

  1. Rita

    Mooie blog met veel herkenbare aspecten. Toevallig pas geleden een scan gehad van de Maastricht Studie dit is een heel grootschalig onderzoek met betrekking tot Diabetes type 2 en mij organen zager er heel goed uit wat vet betreft. Ben zelf 45 kg afgevallen door koolhydraat beperking ben daardoor wel van mn diabetes af en heb goede bloedwaardes maar het heeft helaas niet zoveel effect gehad op mn lipoedeem als ik gehoopt had. Maar ik zie het dan weer van de zonnige kant ik ben een stuk “gezonder” en hoef dat extra gewicht niet meer mee te slepen.
    Ga deze blog zeker blijven volgen mvg Rita

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>