Lipoedeemdames kunnen beter zelf dokteren

IMG_4738‘Suiker, het heerlijke gevaar’ luidt de titel van een artikel in NRC van afgelopen weekend. Hierin valt te lezen dat veel onderzoekers suiker aanwijzen als een stofje dat net als alcohol en nicotine aan banden zou moeten worden gelegd. In het kader van lipoedeem, wees ook mijn arts me ooit op mijn suikerinname. Het was voor mij beter om suikerloos te eten, zei hij.

Het zal voor velen ongetwijfeld beter zijn om minder suiker binnen te krijgen. Maar wat is er nu echt bewezen van alle gevaren die in dit soort artikelen worden genoemd? Vrij weinig, zo blijkt. Voor iedere arts die suiker als gevaar noemt, is er een andere arts te vinden die zegt dat het helemaal niets uitmaakt wat mensen tot zich nemen. Teveel van welke stof dan ook, is hoe dan ook verkeerd, beweren zij.

Dat artsen er vaak een niet onderzochte visie op na houden, leidt tot het geven van verkeerde adviezen en diagnoses. Het is doorgaans helemaal niet hard bewezen dat voedingsstof A of voedingsstof B, ook echt uitwerking A en uitwerking B hebben. Ik acht de kans groot dat er geen algemene plan van aanpak is, en dat de zorg op maat moet zijn. Het ene lichaam is het andere immers niet. Zorg op maat is echter niet de norm. Vandaag valt in de kranten en op nieuwssites bijvoorbeeld ook te lezen dat er weinig rekening gehouden wordt met de lichamelijke verschillen tussen man en vrouw.

Mijn lipoedeem is al op tal van manieren ‘bestreden’. Volgens de ene arts was een suikerloos dieet goed, volgens de andere koolhydraatarm. Weer een ander zette mij gewoon op water en brood. De effecten waren wisselend, maar voor iedere arts gold: hij of zij hield er één handelswijze op na, volledig gebaseerd op zijn of haar eigen (onbewezen) visie. Wanneer de uitwerking negatief was, zei geen van hen: oké, stop hiermee en probeer dit eens! Nee, er was dan meteen sprake van een extreme aanpak. Een maagband, een gastric bypass.

Uiteindelijk ben ik naar mijn huisarts gegaan. Regelmatig laat ik mijn bloed onderzoeken op diverse hormonale waarden. De waarden die te laag of te hoog zijn, bestrijd ik doelgericht. Dit is volgens mij de enige methode die juist is. Maar verwacht niet dat de gemiddelde arts dit zelf zal bedenken, en reken op een strijd. Zorg op maat kost immers veel geld, algemene diëten niet.

2 gedachten over “Lipoedeemdames kunnen beter zelf dokteren

 1. evelyne

  Ik heb een vermoeden dat ik deze aandoening heb, maar volgens de vaatspecialist ben ik gewoon geen “barbie” en zal ik dat nooit worden. Best pijnlijke woorden !

  Veel moed xx

  Reageren
  1. Lipoedeemdame Bericht auteur

   Hoi!

   Als jij het idee hebt dat je Lipoedeem hebt, adviseer ik je om via de huisarts een doorverwijzing naar een goede dermatoloog te vragen die jou verder kan helpen! Mocht je meer informatie willen, stuur me dan even een berichtje via Facebook of via info@lipoedeemdame.nl.

   Liefs,
   Lipoedeemdame

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>