Beste Jan

imageBeste Jan,

Of Henk, Robert, Diederik, Felix, Noah, Gijs, Sven, Mark… Het maakt eigenlijk niet zoveel uit hoe jullie heten. Waar het om gaat is dat jullie te boeken staan als keurige, blanke, autochtone Hollanders. Maar voor het verloop van deze brief, hou ik Jan aan.

Dus beste Jan. Ik vind het niet zo leuk hoe jij me behandeld. Vrouwen horen vrij en veilig de straat over te kunnen gaan, roep jij nu. Maar volgens mij meen je dit niet echt. Want wanneer ik de tram in stap, kijk jij op. En bekijk je mij van top tot teen. En tik je je vrienden aan. En lach je mij uit. Mij, een oer-Hollandse, blanke, autochtone vrouw met een paar maatjes meer.

Wanneer er vervolgens een andere vrouw instapt – blond en slank en vermoedelijk ook blank, autochtoon, oer-Hollands – kijk jij opnieuw op. En tik je je vrienden opnieuw aan. Nu vol bewondering. En dan fluisteren jullie met elkaar over haar. Een beetje eng vind ik het. En vaak denkt zo’n vrouw er volgens mij ook zo over.

Toen ik ooit naar Pinkpop ging, beste Jan, kreeg je ruzie met mijn vriend. Ik stond gewoon lekker te genieten van Bruce Springsteen. Dat hoort te kunnen in Nederland. Maar jij vond van niet. Je ging achter me staan en maakte gebaren naar me. Je maakte foto’s van mijn achterste. Toen mijn vriend zijn biertje naar je kop gooide, vloog je hem met vijf anderen aan. En riep je herhaaldelijk dat ik een varken was.

Je verschilt dus niet zoveel van jouw beeld van een Marokkaan, een Afrikaan, een Syriër; of korter, een asielzoeker, beste Jan. Jarenlang heb je Nederlandse vrouwen als vee behandeld. Bekeken als een keurslager en in vernederende hokjes geplaatst. Vrouwen die jij onaantrekkelijke achtte moesten dat verbaal ontgelden. En er moest een piemel in vrouwen die jij wel lekker vond.

En nu zanik je dus over asielzoekers, gekke Jan. Over buitenlandse mannen die ‘onze vrouwen’ bedreigen. ‘Onze vrouwen’. Wij zijn niet van ‘jullie’, Jan. Laat dat eens tot je botte harses doordringen. En misbruik ons niet weer om een punt te maken.

Groet,

Lipoedeemdame.

6 gedachten over “Beste Jan

 1. Klary

  Lipoedeem dame.
  Dit is helemaal waar overkomt mij ook geregeld en dan voel je je niet fijn bij. Je hebt het voor ons dames met lipoedeem fantastisch verwoord. ??

  Reageren
  1. Lipoedeemdame Bericht auteur

   Hoi, wat vervelend dat dit jou ook geregeld overkomt, we voelen ons hier inderdaad niet fijn bij! Daarom was het erg belangrijk voor mij om hierover te schrijven. Ik ben blij om te horen dat jullie zo positief reageren en er steun aan hebben! Liefs

   Reageren
 2. Anja Mulder

  Ik zou het hartstikke leuk vinden om met je van gedachten, ervaringen te wisselen.
  Ik ben een vrouw actieve vrouw van (niet schrikken?) 60+ met enorm lipoedeem, fase 4!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>