Ruzies door Lipoedeem

Een van de zaken waar we – ook ik – het eigenlijk nooit over hebben, zijn de sociale gevolgen van het hebben van Lipoedeem. Door de cosmetische problemen die de ziekte ons geeft, krijgen Lipoedeemdames te maken met talloze lullige opmerkingen, verwijten en andere kwetsende interacties met onze niet-zieke medemens. Wanneer het vreemden betreft, mensen op straat bijvoorbeeld, is dat erg.

Maar helaas stuit de gemiddelde Lipoedeemdame ook regelmatig op ongeloof, onbegrip en de bijbehorende lullige opmerkingen binnen hun eigen gezin en/of familie. Velen van ons pikken dit. Of tolereren het. We kruipen in onze schulp, tonen begrip voor de gemene echtgenoot, (schoon)moeder, broer, zus of schoonfamilie. We geven onszelf graag de schuld. Maar er zijn ook Lipoedeemdames die asociaal gedrag en onbegrip van familieleden niét tolereren. Lipoedeem zorgt zo helaas vaak voor grote ruzies binnen gezinnen en families, waar ‘voor jezelf opkomen’ geen kwaliteit is die men kan waarderen.

Ook ik heb hier veel mee te maken. Familieleden die op visite kwamen en de inhoud van mijn keukenkastjes gingen beoordelen, bijvoorbeeld. De diagnose lipoedeem was toen allang gesteld. Dat mijn benen niet deze omvang hebben vanwege een pakje pannenkoekenmix, zou duidelijk moeten zijn. Maar toch wezen familieleden mij regelmatig op voeding, alsof dat het echte probleem was.

Maar het zijn niet alleen dit soort incidenten waar ruzies uit voort komen. Het is meer het algehele gevoel dat ‘gezonde’ familieleden je kunnen geven. Zij groeiden op in een maatschappij met een afkeer voor mensen met overgewicht. En, bedoeld of onbedoeld, zien zij mensen als mij dus vaak als minderwaardig ten opzichte van een ‘normaal, gezond’ persoon. Zo voelt het tenminste.

Ik worstel door de behandeling van mijn familie met een hoop onzeker- en boosheid. Zo heb ik het idee dat ik niet gehoord word. Dat mijn mening er niet zo toe doet. Ik ervaar dat mijn bezittingen niet echt de mijne zijn. Wanneer er bijvoorbeeld van mij wordt gestolen, noemt niemand het diefstal. Mijn man en mijn zoon krijgen tevens een afwijkende behandeling ten opzichte van de andere schoonfamilie en kleinkinderen. Ze worden maar nèt erkent. Niemand heeft echt oog voor ze.

Mijn familie is inmiddels zover dat zij weten dat ik een ziekte heb. Maar de ernst ontgaat ze. Echt bevatten doen ze het nog lang niet. Ik krijg bijvoorbeeld nooit vragen over mijn gesteldheid. Andere familieleden die lijden aan ‘geloofwaardigere’ ziektes wel. En terwijl men binnen mijn familie elkaar ruimschoots op de schouders klopt voor geleverde prestaties, heb ik de laatste maanden ook nog geen één keer van ze gehoord dat men trots is op alles wat ík heb bereikt. Want ook mijn prestaties doen er niet echt toe, of zijn niet van mij.

Hier een gesprek over voeren heeft geen nut. Het leidt tot ruzies en, in een oogblink, tot relatiebreuken. Als minderwaardig persoon, het ‘dikkerdje’ van de familie, moet ik immers blij zijn dat men überhaupt oog voor mij heeft. En ben ik dat niet, dan streept men mij gewoon weg. Maar gelukkig weet ik heel goed wie ik ben. Ik ben een krachtige vrouw. Iemand die vecht tegen een ziekte waar ontiegelijk veel onrecht aan kleeft. En daarmee niet alleen zichzelf, maar ook heel veel andere vrouwen sterker maakt. Dat begrijp ik althans uit de vele lieve reacties. Wanneer mensen, familie of niet, mijn waarde niet juist inschatten, is dat hun verlies.

Het heeft lang geduurd voordat ik er zo in ben gaan staan. En ik geef toe: het is niet altijd leuk. Maar ik voel me veel rustiger, veel beter, nu ik niet meer hoef te worstelen met familieleden en vrienden die geen respect voor mij hebben. Wanneer je jezelf als minderwaardig en zwak opstelt, zullen mensen je zo gaan behandelen. Wees dus sterk. Laat niemand de helse ziekte die jij hebt bagatelliseren en reduceren tot een eetprobleem of iets in die oplosbare hoek. En laat je door niemand vertellen dat het hebben van Lipoedeem betekent dat je minder waard bent dan een ander.

Lipoedeemdame_door_Artsandcraftsbycindel

2 gedachten over “Ruzies door Lipoedeem

  1. Aileen

    Wow, wat een heftig verhaal zeg. Heel goed dat je nu voor jezelf hebt besloten dat dit echt niet kan. Het moet echt vreselijk zijn. Heel veel sterkte en respect voor het feit dat je dit deelt.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>