Eigenwaarde

Vorige week had ik een aanvaring met iemand die ik amper ken. Deze persoon achtervolgde me, bedreigde me en belaagde me fysiek. Het was geen groot of sterk of moedig iemand, maar een doodgewoon mensje dat zich in het hoofd had gehaald dat ik het allemaal wel zou toestaan. Waarom? Omdat ik lipoedeem heb.

Mensen met een handicap worden door veel mensen gezien als full-time slachtoffers. Wie leeft met Lipoedeem, ADHD of De Ziekte van Crohn – om maar wat willekeurige voorbeelden te noemen – en openlijk tegen die aandoening strijdt, zal worden geconfronteerd met mensen die denken dat jij weerloos bent tegen hun pesterijen of erger. Vanuit de gedachte dat ik een zwak mens ben door mijn aandoening, zijn mij reeds veel dingen ‘aangedaan’. Een opsomming:

– Ik ben gepest door kinderen uit mijn buurt.
– Ik ben gepest op school.
– Ik ben gepest door volwassenen.
– Ik ben benadeeld door werkgevers.
– Ik ben onjuist bejegend door artsen en ander medisch personeel.
– Er is mij gezegd dat ik geen kinderen mocht krijgen.
– Al mijn meningen werden weggelachen.
– Er is van mij gestolen.
– Ik ben belaagd.

– Ik ben bedreigd

Als klein kind pikte ik alles. Het werd namelijk normaal gevonden door de volwassenen om mij heen, dan ga je het zelf ook normaal vinden. En zo gaat dat nog steeds. Als kleine kinderen mij met hun ouders zien passeren en iets zeggen als: ‘zo, die is vet!’, dan corrigeren hun ouders dat zelden tot nooit.

Maar toen werd ik ouder. Ik kreeg vrienden. Ik kreeg een man. Ik ontwikkelde eigenwaarde. Ik begon in te zien dat ik niet minder was dan anderen door mijn aandoening. Ik begon in te zien dat niemand minder is dan een ander. We zijn allemaal gelijk. Ik stopte te accepteren dat mensen mij als minder behandelden. Daar verloor ik veel mensen mee. Maar ik hield ook veel mensen over. En mijn eigenwaarde.

En de persoon die mij belaagde? Die weet inmiddels beter.

 

© Lipoedeemdame

© Lipoedeemdame

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>