Ik word niet beter (maar ik leef!)

10462761_738040459572729_6122797576966329913_nHet moeilijkste aan chronische ziektes als lipoedeem, is acceptatie. Kijk maar eens in de spiegel en zeg het tegen jezelf. ‘Ik word niet beter.’ De kans is groot dat je in huilen uitbarst. Het is zwaar. Maar het is de realiteit.

Nog moeilijker dan het zelf accepteren, is het vragen om acceptatie van je liefhebbende familie en vrienden. De realiteit is helaas dat jij, als chronische zieke, ergens mee moet leven waar zij vaak geen weet van hebben. Jij bent gaandeweg gewend geraakt aan de klachten, je moest wel, er is geen andere optie. Mensen die meer geluk hebben gehad met hun gezondheid, zullen echter vaak stug volhouden dat er oplossingen zijn. Dat dit gedrag voortkomt uit liefde moge duidelijk zijn. Maar het helpt niet.

Het niet accepteren van de realiteit zoals hij is, staat namelijk in de weg bij het vinden van verlichting. Van steunkousen tot massagetechnieken tot het controleren en reguleren van je hormonale huishouding; lipoedeem kent geen wonderkuren, maar er zijn wel doelgerichte handelingen die de klachten tijdelijk doen verminderen. Ook mentaal is acceptatie belangrijk. Weten dat het niet aan jou ligt, weten dat het leven met een chronische ziekte uitdagingen biedt die voor een ander – gelukkig maar – onbegrijpelijk zijn. Weten dat je maar één leven hebt en dat je, net als ieder ander mens in de westerse wereld, de mogelijkheden en kansen hebt daar iets moois van te maken. Het is voor jouzelf en je geliefden belangrijk te erkennen dat de ziekte geen doodsvonnis is.

‘Ik word niet beter’ is een zware pil om te slikken. Maar het is de realiteit. En alleen met beiden ogen geopend, met kennis van de feiten en door echt te zien wat de werkelijkheid is, ben je in staat het leven volledig te vatten, te voelen en te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>