Wie is Lipoedeemdame?

Lipoedeemdame is een 25-jarige vrouw uit Den Haag. Sinds jongs af aan worstelt ze al met haar gewicht. Haar vaste huisarts bedacht allerlei methodes om haar gewicht te laten verliezen. Diëten werden hongerstakingen, diëtisten werden eetklinieken. In een maatschappij die zich steeds meer verhardde tegen mensen met vele maatjes meer, werd de schuld van het overgewicht van Lipoedeemdame klakkeloos toegeschreven aan een gebrek aan inspanningen. Doe wat beter je best, dikzak!

In 2012 keek Lipoedeemdame naar het televisieprogramma Je zou het maar hebben van BNN. Daarin zag zij de 24-jarige Laura, een jonge vrouw die ondanks al haar inspanningen óók geen gewicht verloor. De diagnose was snel gesteld, zowel door haarzelf als door medische specialisten. Lipoedeemdame was herboren. Eindelijk snapte ze dat haarzelf niets te wijten viel!

De opluchting maakte snel plaats voor andere emoties. Want ondanks het besef dat ze ziek is, blijft de boze buitenwereld Lipoedeemdame veroordelen. Veel mensen kijken haar raar aan als ze op straat loopt, sommigen schelden haar zelfs uit. Die mensen weten niet dat dik zijn door lipoedeem kan komen. Ook artsen kennen de ziekte vaak niet. Daarnaast brengt lipoedeem veel eigen, lichamelijke klachten met zich mee. Leven met lipoedeem is een constante lichamelijke en psychische strijd.

Lipoedeemdame wil dat meer mensen deze ziekte kennen, zodat er meer rekening gehouden kan worden met andere lipoedeemdames. Lipoedeemdame wil meer bewustwording creëren voor de uitdagingen die lipoedeem met zich meebrengt. Lipoedeemdame wil tevens aantonen dat een leven met lipoedeem desalniettemin mooi kan zijn.